Oratie aan de Vrije Universiteit op 2011 op 29 september 2011

Bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar
Wetenschap en Milieubeleid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, vanwege het Planbureau voor de Leefomgeving.Goed Vooruitzicht
Onzekerheid en het verantwoord besturen
van de aarde als systeem
Arthur Petersen


Dit pamflet - uitgesproken als oratie aan de Vrije Universiteit - gaat over de grote, diepe onzekerheid over de werking van het aardsysteem en over de werking van de maatschappij. Hoe kunnen samenlevingen en individuele actoren met onzekerheid en complexiteit omgaan?

De overkoepelende vraag is hoe gegeven deze onzekerheden de Aarde op een verantwoorde manier bestuurd zou kunnen worden als systeem. En hoe wetenschappers goed vooruit kunnen zien en zeggen waar het op staat, zonder de verdenking van valse profetie over zich af te roepen.

Arthur Petersen is werkzaam als Chief Scientist bij het Planbureau voor de Leefomgeving en bijzonder hoogleraar Wetenschap en Milieubeleid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij Visiting Professor aan de London School of Economics and Political Science en Research Affiliate aan het Massachusetts Institute of Technology.
TITELGEGEVENS
32 pag., 17 x 23 cm
7,50   ISBN: 9789079578306
milieuwetenschappen